Ανακοινωσεις

19 Φεβρουαρίου 2021


02 Σεπτεμβρίου 2020

Την Τρίτη 1η Σεπτέμβριου, το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ προχώρησε σε δοκιμαστική επίδειξη του mini Guardian ROV (Remote Operated Vessel), ενός μικρού τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το mini – Guardian έχει επιχειρησιακό βάθος 150m, είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις (με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων), δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για θερμοκρασία και πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα, μέσω του αισθητήρα CYGNUS, πραγματοποίησης μετρήσεων πάχους δομών, μέσω ακουστικών μεθόδων.
Το εργαστήριο εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου υποβρυχίου ROV αφότου επελέγη ως μέλος της εθνικής Ερευνητικής Υποδομής, με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομιά (πρόγραμμα HELLAS-CH, της Πράξης «Συνέργεια ELI – LASERLAB Europe, HiPER & IPERION-CH.gr» (MIS) 5002735), η οποία αποτελεί συνιστώσα την ελληνική συνιστώσα της αντίστοιχης ευρωπαϊκής υποδομής E-RIHS.
Η ανάπτυξή του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στην θάλασσα σε χρόνο αλλά και βάθος, και λειτουργεί αυτόνομα για την οπτική αναγνώριση υποθαλάσσιων στόχων, συμπληρωματικά με άλλα όργανα (βυθόμετρο, πλευρικό ηχοβολιστή – side scan sonar, drone) που διαθέτει το εργαστήριο. Σε συνέργεια με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του εργαστηρίου, το νέο υποβρύχιο ROV θα βοηθήσει σε γρηγορότερες και ακριβέστερες αποτυπώσεις του παράκτιου και του θαλασσιού περιβάλλοντος, ενώ με τα ειδικά χαρακτηριστικά του θα βοηθήσει στην ανίχνευση, αναγνώριση και αποτύπωση υποθαλάσσιων θέσεων πολιτιστικής κληρονομίας σε παράκτιες περιοχές.
Το εργαστήριο ευχαριστεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το λιμενάρχη κ. Ε. Δουβή, καθώς και τον ΟΛΗ και το δ/ντα σύμβουλο κ. Μ. Παπαδάκη, χωρίς την συμβολή των οποίων, σε πρόσβαση και τεχνική υποστήριξη, η δοκιμή θα ήταν αδύνατη.
Στη δοκιμή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων κ. Γ. Αλεξάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου κ. Γιαννης Ανδρουλάκης, ο σύμβουλος εξωστρέφειας κ. G. Α. Garancini και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τη ΠΚ, την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, και τον ΟΛΗ.

Ακολουθεί βίντεο της επιτόπου παρουσίασης που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΗ.

 

 


02 Ιουνίου 2020

Special Issue από το περιοδικό Water (I.F. 2.524) με τίτλο “Coastal and Continental Shelf Dynamics in a Changing Climate“.
Editors του ειδικού τεύχους είναι οι:
Καθηγητής Πούλος Σεραφείμ (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας)
Δρ. Καψιμάλης Βασίλειος (Τακτικός Ερευνητής, ΕΛΚΕΘΕ)
Δρ. Παναγιωτόπουλος Ιωάννης (Ερευνητής ορισμένου χρόνου, ΕΛΚΕΘΕ)

Deadline για abstracts: 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Deadline για κείμενο: 21 Μαρτίου 2021.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.